[ pääsivu ]  [ topo ]  [ ajo-ohjeet ]  [ galleria ]  [ tietovakka ]  [ keskustelu ]
Salminiitun Hooperinvuorella harjoitettiin kiipeilytoimintaa ensimmäisen kerran 1960-luvun alussa. Veikko Soinion ja Veikko Karhumäen valloitusten vaatimat haat on nyttemmin poistettu. Kallio löydettiin uudelleen "Kustavin keväänä" Salminen–Honka-Hallila–Ollila-trion kartoitusretkillä, ja sitä kypsyteltiin 10 vuotta, kunnes kesällä 2013 linjat noustiin luomukiipeilyn tyylillä ja ideologialla.

Hooperinvuori on kustavilainen timantti. Sen, minkä jyrkänne häviää kivenlaadussa, se voittaa saavutettavuudessa, kompaktissa koossa, pääseinän 17-metrisessä korkeudessa ja paikan kauneudessa. Kallion ympäristö herää keväällä pinkkinä, kun sinivuokot sekoittavat palettinsa kalkkipitoisen emäksisen maan aineista ja kasvattavat vaaleanpunaiset kukat, ja vetäytyy syysruskan jälkeen martoon kohmeeseen. Salmitunlahden ja niittyjen reunalla sijaitseva Hooperinvuori todella kohottaa arjen yläpuolelle Kustavi-kiipeilyn parhaat piirteet: sielun lepuuttamisen ja kehon raatelemisen.

Hooperille on helppo tulla, Kustavin talouskaupan munkit masussa vaikkapa klassikko Isi Rider kiipeämään. Jos seinä ei tyydytä koko päiväksi, maisemallinen Salminiituntie vie suoraan Hopiavuorelle Rahiin. Hooperinvuoren tähditetyimmät haasteet ovat kelpo kiveä, mutta yleissääntö on, että fiksu varmistaja pitää seinän juurella aina kypärää päässään. Pultteja ei ole ensinkään, eikä yläköysittely ole kovin luonnikasta. Silti useat kallion reitit lukeutuvat sataan vakkasuomalaiseen reittiin, jotka sinun on kiivettävä, ennen kuin kuolet. Jotta tämä lista saa ohjata kiipeilijäelämää vielä kauan, noudattakaamme seuraavia erityishuomioita:

  - Ei pidä erehtyä pysäköimään liian aikaisin; ajokieltomerkistä huolimatta ainoa sallittu parkkipaikka on Hooperinvuorentien varrella.
  - Reitit 1-5 on rauhoitettu käytöltä, alue Suppilovahverosta vasemmalle. Kiipeily on sallittu reiteillä 6-28.
  - Uusien reittien avaaminen on kielletty.
  - Kallion oikeassa laidassa Sade-sektorilla kasvaa keväisin punavuokkoja. Annetaan niiden kasvaa.
  - Pähkinäpensaita ei saa vahingoittaa. Kallion päälle kuljetaan oikealta ison polun kautta.
  - Suuri osa Hooperinvuoren alueesta on suojeltua – ei pulttien asentamista eikä kasvillisuuden poistamista.
  - Salmitunlahti vie äänet mökkiläisille, joten ylettömät ilon- ja harminkiljahdukset pitää säästää muualle.
  - Koiria ei saa pitää vapaana eikö jättää roskia luontoon.
  - Leiriytyminen on kielletty kalliolla tai sen läheisyydessä.[ pääsivu ]  [ topo ]  [ ajo-ohjeet ]  [ galleria ]  [ tietovakka ]  [ keskustelu ]
© Perttu Ollila ja Ilmari Vauras. Otsikon kuva Ilmari Vauras. Päivitetty 1.1.2023.