[ pääsivu ]  [ topo ]  [ ajo-ohjeet ]  [ galleria ]  [ tietovakka ]  [ keskustelu ]
Patikointi Pohjois-Vartsalan Kalkunperinvuorelle on Kustavin kallioiden lyhyimpiä, kiipeämisen näyttämö seudun kauneimpia. Kallio sijaitsee tummavetisen, isojärvisimpukoiden kansoittaman Hilappajärven rannalla. Kyseessä on siis helposti lähestyttyvä ja viehko paikka – ottaa turpaan.

Kalkunperinvuoren reitit eivät vaikuta korkeudella tai uuvuta jatkuvuudella, mutta useimmat niistä ovat joko jyrkkiä tai alkavat liki tyhjän päältä. Koko Jutah-sektori seisoo vaikuttavana Kustavin syvimmän starttikaton yllä. Katon alla olevalla leikkikentällä puksuttaa boulderi, jossa on enemmän muuveja kuin yhdessäkään kallion köysireiteistä. Lajitelma tätä tavanomaisempia bouldereita löytyy oikealta, bouldersektorilta.

Kalkunperinvuori oli 2010-luvun jälkipuoliskon innoittavin löytö Kustavissa. Perttu Ollila päätyi kalliolle kesällä 2017 ja fysioterapoi itsensä kipeäksi Vakka-Suomen jyrkimmällä splitterillä Come Back to Crack. Tuona vuonna syntyi myös toinen kallion silmiinpistävistä reiteistä, komeasti kallistuva sisäkulma Yksisarviainen. ”Kalkun vuosi” 2018 alkoi henkilökohtaisen merkkivuoden muistodihedraalilla Jutah 60 ja päättyi laajaan kattaukseen uusia reittiä Vartsalan puolella Kustavia.

Miellyttävin paikka mennä uimaan päivän päätteeksi tai vaikka lähetysten välillä on Hilappajärveen työntyvä kapea kallioniemi. Sinne pääsee helposti järven rannan asfaltoidulta pysäköintipaikalta Vuosnaistentien varrelta. Jos lähistöllä oleva saunamökki on käytössä, on hyvätapaista pidättäytyä vähintään kallion oikean reunan käytöstä. Pidetään paikat kukkeina![ pääsivu ]  [ topo ]  [ ajo-ohjeet ]  [ galleria ]  [ tietovakka ]  [ keskustelu ]
© Perttu Ollila ja Ilmari Vauras. Otsikon kuva Perttu Ollila. Päivitetty 4.6.2021.