[ pääsivu ]  [ tietovakan etusivu ]  [ luomusanasto ]  [ reitit ]  [ varmistettavuus ]  [ keskustelu ]


Kalliokoodi

Kallioilla ja niiden läheisyydessä pitää käyttäytyä mallikkaasti - hyvät suhteet maanomistajaan ja paikallisiin ovat ensiarvoisen tärkeät.

Traktorien, sokerijuurikaskuormien yms. pitää päästä liikkumaan viljelyksille. Katso tarkemmat kalliokohtaiset pysäköintiohjeet.

Älä jätä metsään edes tupakantumppeja tai urheiluteipin palasia. Korjaa pois mahdolliset roskat, vaikkeivat ne omiasi olisikaan. Kun tulee iso hätä, käy sissipaskalla. Toisin sanoen edes Hiawathan ei pitäisi pystyä jäljittämään, mihin teit tarpeesi.

Nuotion tekeminen on aina kielletty. Hopiavuorella, Hooperinvuorella, Kuulivuorella, Pirunvuorella ja Riskeläisvuorella on telttailu kielletty. Muilla kallioilla tai niiden läheisyydessä telttaillessa on noudatettava erityistä huolellisuutta, jotta kiipeilyluvat pysyvät kunnossa jatkossakin.

Vapaasti kiivettyjä reittejä saa teknota kliinisti, siis ilman vasaraa ja hakoja. Vältä kuitenkin tärkeiden krimppien skyhookkailua.

Chippaaminen eli reittien muokkaaminen on tietenkin kiellettyä, kuten kaikkialla Suomessa. Kuitenkin rapaisia tai muuten irtonaisia osia saa ja kannattaakin irroittaa, koska ne ovat turvallisuusriski ja irtoavat joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.

Kiipeämättömät linjat ovat vapaata riistaa, ellei niitä ole merkitty projekteiksi. Projektin saa pääsääntöisesti pitää itselle varattuna yhden kiipeilykauden ajan, minkä jälkeen se vapautuu. Projekteja ei pidä varata enempää kuin yksi kalliota kohden, ellei siihen ole poikkeuksellisen hyvää syytä.

Reitin ensinousijan odotetaan puhdistavan reittinsä huolellisesti. Myös muiden kannattaa pitää harja mukana ja hoitaa reittejä, jotka alkavat näyttää umpeenkasvamisen merkkejä.

Ensi- ja toistonousut kannattaa ilmoittaa foorumilla. Siellä voi myös keskustella vaikkapa greideistä.[ pääsivu ]  [ tietovakan etusivu ]  [ luomusanasto ]  [ reitit ]  [ varmistettavuus ]  [ keskustelu ]