[ pääsivu ]  [ tietovakan etusivu ]  [ luomusanasto ]  [ kalliokoodi ]  [ reitit ]  [ keskustelu ]


Varmistettavuus ja tähdet

Luomureiteissä on vaikeuden lisäksi varmistettavuuden arvio. Toinen kotimainen käytäntö, joka erottelee reittejä vain V:llä ja sen puuttumisella, ei ota huomioon sitä moninaisuutta, jonka varmistettavuusaspekti luomukiipeilyyn tuo. On helposti kiivettäviä reittejä, jotka on vaikea varmistaa, ja vaikeasti kiivettäviä reittejä, joihin saa kuitenkin varmistuksia koko matkalle - ja kaikkea siltä väliltä.

Varmistettavuuden arvio antaa on sight -nousijalle suuntaa siitä, kuinka auvoisaksi kiipeilykokemus muodostuu tai kuinka pahaan pulaan hän saattaa itsensä laittaa lähtiessään reitille, joka on fyysiseltä tai tekniseltä vaikeudelta lähellä hänen ylärajaansa. Mitä matalampi varmistettavuusluokka, sitä paremmin reitti on mahdollista varmistaa. Vaarallinen putoamisalusta voi nostaa arviota.

Koska hommaan on lähdetty osittain pilke silmäkulmassa, varmistettavuuden asteita symboloivat erilaiset eläimet. Kaikki niistä kiipeävät ja vieläpä selvästi eriasteisella varmuudella.

Nallekarhu (pro1): Kamaa saa sisään aina kun haluaa. Koko reitti on mahdollista varmistaa pomminvarmasti.

Vuoristokauris (pro2): Ei enää niin yksiselitteistä kuin nallekarhu. Varmistuspaikat pitää osata löytää. Kaurisreitillä voi jo tarvita miniatyyrikokoisia varmistusvälineitä.

Apina (pro3): Jotain epäilyttävää: varmistusten kokonaisuuteen kuuluu myös kehnoja piissejä, näköyhteys halkeamaan on huono tai tulee huomattavaa rannaria.

Lisko (pro4): Vaatii aitoa uskallusta. Kruksaamista kaikkein epäilyttävimpien varmistusten päällä, koko reitin mittaisia sturtseja, kriittisiä rannareita.

Hämähäkki (pro5): Monipuolisesta räkistä ja kekseliäisyydestä huolimatta ilmeinen loukkaantumisen riski. Täysi sitoutuminen onnistuneeseen nousuun on paras - ja kenties ainoa - varmistus.


Sekavarmisteinen reitti: luomua ja pultteja. Eläinsymboli kertoo luomuosuuden varmistettavuuden.
Sporttikiipeilyä eli täysin pultattu reitti.
Teknoreitti.
Boulder-reitti. Topoon hyväksytään boulderit, jotka kuuluvat selvästi seinämään ja nousevat ylös asti tai tekevät pitkän hienon poikkarin.

Tähdillä olemme halunneet kertoa, mitä reittejä suosittelemme. Tähtiä vaille jääneissä reiteissä voi olla jotakin vaikuttavaa, mutta epäyhtenäisyys, kauneusvirheet tai lyhyys heikentävät kokonaisuutta. Yhden tähden reiteissä on hienoja muuveja, tilanteita tai yleistä veistoksellisuutta. Kahden tähden reitit lupaavat oikein hienoa kiipeilyä. Kolmen tähden reitit ovat helmiä.[ pääsivu ]  [ tietovakan etusivu ]  [ luomusanasto ]  [ kalliokoodi ]  [ reitit ]  [ keskustelu ]